SAMSUN – AMASYA’DA NE YENİR?

Samsun’un en bilinen lezzeti pidesidir kuşkusuz. Terme, Bafra ve Çarşamba pidelerinin ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Baklalı yaprak sarma, haluçka, keşkek, fasulyeli mısır çorbası, fasulye turşu kavurması gibi pek çok yerel tatlar da denemeye değer.

Mutlu melemen : Samsun düzlüğüne inmeden önce Çakallı köyü vardır. Bu küçücük köyün kocaman ünü ‘menemen’inden gelir. Samsun’a 33 km.uzaklıktaki Çakallı’dan geçerken, kahvaltımızı ‘Mutlu Melemen’ de yaptık. Biz ‘menemen‘ olarak biliyoruz ama firmanın tabelasında ‘Mutlu Melemen’ yazıyor. Hangisi doğrudur bilemiyorum. Çakallı’nın menemeni, bizim evde yaptıklarımızdan biraz farklı. Biberleri çok ince kesip kavuruyorlar, öyle ki biberler menemenin içinde görünmüyor bile. Domatesleri sahanın içine doğrayıp, kaynatmaya başlıyorlar. Kaynarken de ortası delikli bir havanla durmadan dövüyorlar. Domatesler eriyip sıvılaşıyor. Akabinde yumurta, en son olarak da rendelenmiş bol kaşar dökülüyor karışıma. Menemen sevmeyene sahanda yumurta, sahanda tereyağlı sucuk, kahvaltı da var Mutlu Melemen’de. Sıcacık köy pidesi ile bal tereyağ ikram ediyorlar. Temizlik orta karar. Lokantanın kapalı yeri, orman manzarasına bakıyor. Fiyat bence bir köy restoranına göre pahalı. Porsiyonu 15 TL. Bu fiyat da herhalde menemenin ünlü olmasından kaynaklanıyor.

IMG_5941.jpga
Çakallı menemeni

Gülhan Restaurant : Atakum, Samsun’un yüzakı ilçesi. Hem şehre çok yakın hem de bir sayfiye yeri havasında. Gülhan Restaurant, Atakum’un en güzel restoranlarından biri. Kapalı kış bahçesi çok şık. 200 kişilik bahçesi de Etiler’deki restoranları aratmayacak kadar güzel. Peyzajı, kamelyaları, süs havuzlarıyla çok hoş bir mekan burası. Menü oldukça zengin. Mekan temiz, servis hızlı. Tava yemekleri, kebaplar, ızgara çeşitlerinin yanında tabii ki pide menüsü de var. Biz üç çeşit pide denedik. Çiğ kıymadan yapılan açık pidesi bana biraz yağlı geldi. Keza kuşbaşılı pidesi de öyleydi. Kavrulmuş kıymadan yapılan kapalı pidesi en hafifi ve en güzeli idi. Fiyatlar makul. Porsiyonu 15-16 TL.arası. Bir de fasulye turşu kavurmasını denedik. Fasulye turşusunu soğanla kavurup ılık olarak servis ediyorlar. Ben çok beğendim. Dondurmasını da tavsiye ederim.

IMG_5962.jpga.jpg
Çiğ kıymadan açık pide

Pamuk Kardeşler Balık Restaurant : Samsun’a gelip balık yemeden olmaz dedik ve ününü duyduğumuz Pamuk Kardeşler’e rezervasyon yaptırdık. Cumartesi akşamı koca mekan neredeyse tamamen doluydu. Hafta sonu rezervasyon yaptırmak şart. Samsun Batıpark içinde denizle bağlantılı göletin kenarına inşa edilmiş şık ve büyük bir mekan burası. (yazının görselindeki fotoğraf, mekanın akşam saatlerindeki görüntüsü) Alkol servisi var. Balık çeşitleri, soğuk mezeler ve ara sıcaklar bulunuyor menüde. Balık çeşitlerinden yerli mezgit ve kalkana takıldı gözümüz. Sonrasında mısır unu ile pişirilmiş mezgitte karar kıldık. Balık lezzetliydi. Ara sıcak olarak midye tava istedik. Olmadığını öğrenince karides güveç sipariş ettik. Karidesler büyük ve diriydi. Bir de mısır ekmeği getirdiler ki sormayın. Hemen ikinciyi de istedik. Meze çeşitleri Bursa’daki balık lokantalarına kıyasla zayıf olmasına rağmen, yediğimiz her şey lezzetliydi. Fiyatlar da Bursa’ya göre daha makul.

Samsun’dan sonra gittiğimiz Amasya’da da yerel tatları denemeye gayret ettik. Samsun’da deneyemediğim baklalı yaprak sarmayı Amasya’da tattım.

Ameseia Mutfağı : Yeşilırmak nehri kıyısındaki sıra sıra konaklardan biri Amesia Mutfağı. Güzel havalarda avlusunda da yemek servisi var. Konağın içi pek büyük değil. Teras ırmak manzaralı lakin dört masa ancak sığıyor. Yer bulabilirseniz şanslısınız. Menüde toyga çorbası, baklalı dolma, etli bamya, mantı, keşkek ve kuru fasulye var. Toyga çorbası yayla çorbasını andırıyor.  Ekşili, içinde nohut olan hafif, lezzetli bir çorba. Porsiyonu 6 TL. Baklalı dolma, yaprak sarmasının iç harcına kıyma ile karışık iç bakla konulması ile yapılıyor. Kıyması az, baklası çoktu. Denemekte fayda var. Porsiyonu 9.50 TL. Etli bamya, minicik bamyalarla kuşbaşı etin karışımı. Etler neredeyse görünmüyor. Etli bamyanın en güzelini Kapadokya’da Avanos Kadın Girişimciler Mutfağı ‘nda yemiş biri olarak, bu bamyayı ancak vasat kategorisinde değerlendirebilirim. Porsiyonu 12 TL. Son olarak denediğimiz mantı küçük küçük katlanmıştı ancak biraz hamurlaşmıştı. Porsiyonu 9.50 TL. Özetle fiyatları makul ancak lezzetleri sıradan sayılabilecek turistik bir mekan Ameseia Mutfağı.

IMG_6007.jpga
Bakla dolması, mantı ve etli bamya

Ali Kaya Restaurant : Öneri üzerine gittiğimiz, varmak için arabayla uzun bir tırmanma gerektiren, Amasya’nın en tepe noktasındaki muhteşem manzaralı restaurant. Mezarlık istikametinden gitmeyin. Yol çok dik ve gece ışıklandırma yok. Bahçede manzaraya karşı oturmak istiyorsanız rezervasyon yaptırın. Yemek yemeyeyim ama manzarayı seyredeyim derseniz, yan tarafında büyük bir cafesi de var. En ünlü yemeği olan Tokat Kebabını sipariş ettik. Personel baştan nazlandı. Fırından çıkması en az 1.5 saat sürer diyerek vazgeçirmek istedi. Biz çok ısrarcı davranınca kırk dakika içinde kebap pişip masamıza gelmişti.  Tokat kebabı, kemikli veya kemiksiz kuzu etinin, patlıcan, dilimlenmiş patates, biber, domates ve sarımsak ile birlikte yüksek ısıda fırınlanması ile yapılan hafif ve lezzetli bir kebap. Kebabın etleri yumuşak, patatesi lezzetliydi. En güzeli de patlıcanlarıydı. Çekirdeksiz körpe patlıcan ağızda kehribar gibi dağılıyordu. Sarımsakları bütün olarak tepsiye attıkları için, tek tek soymakla uğraştık. Ancak  kabuklarıyla pişen sarımsak muhtemelen daha lezzetli oldu. Kebabın porsiyonu 38 TL. Meze olarak da şakşuka, borani, paçanga böreği sipariş ettik. Lezzetliydi. Alkol servisi var.

IMG_6105.jpga.jpg
Tokat Kebabı

Amasya Çörekçisi Galip : Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesinin aralığında mütevazi bir dükkan Çörekçi Galip. Bilmeyenin dikkatini çekmez. Dükkana yaklaşınca mis gibi kokular geliyor burnunuza. 1925 yılından beri faaliyet gösteren işletme cevizli çöreği ile meşhur. Dış görünümü poğaçayı andıran cevizli çöreklerin, haşhaşlı cevizli karışık olanları da var. Haşhaşlı olanlar Amasya burma çöreği olarak adlandırılıyor. Özellikle bu burma çöreği tavsiye ederim. Çöreğin kilosu 20 TL, burmanın ise 22 TL. İnternet siparişi de alıyorlar.

IMG_6106.jpga
Haşhaşlı ve cevizli Amasya çöreği

Dönüşü Ankara- Eskişehir karayolu üzerinden yapacaklar için bir tüyo vereyim. Yolda acıkıp, ne yesek diye tereddüt edecekler için görünüşte mütevazi ancak lezzetlerinde iddialı bir adres;

Ayhan Usta Konya Tandır Kebap : Eskişehir Yolu 25.km.deki Shell Benzinliğinin içinde bulunan bu esnaf lokantası kuzu tandır kebabı ve kıymalı pidesinin lezzeti ile şaşırtıyor. Eti yumuşacık, tel tel dökülüyor. Pidesi ince ve gevrek. Salata ve turşusu da ikram. Fiyatlar makul.

Samsun ve Amasya şehirlerinin gezi notları için tıklayınız;

Milli Mücadelenin başladığı şehir Samsun

Şehzadeler şehri Amasya

Reklam

SAMSUN – AMASYA’DA NE YENİR?” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s